Temayül ne demek kökeni?
Eğilim – Nişanyan Sözlüğü. Arapça myl kökünden gelen ve “eğilmek, meyillendirmek” anlamına gelen tamāyul تمايل kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime, Arapça māla مال “aşağı doğru eğilmiş” fiilinin VI. infinitive’inde tafāˁul ölçüsündedir.
Temayül ne demek cümle içinde kullanımı?
Eğilim, kişisel tercihleri ve düşünce eğilimlerini ifade etmek için kullanılan önemli bir kavramdır. Örnek cümle: Anket sonuçları seçmenlerin adaylarına yönelik tercihlerini yansıtır. Öğrencilerin eğilimleri hangi dersleri sevdiklerini ve hangilerini daha çok tercih ettiklerini gösterir.
Osmanlıca mülâhaza ne demek?
“Consideration” kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Lehez” kelimesinden türemiştir ve “düşünmek, değerlendirmek, kafa yormak ve değerlendirmek” anlamına gelir.
Tezellül ne demek Osmanlıca?
(ﺗﺬﻟّﻞ) i. (Ar. ẕillet ‘taẕellul’ ‘aşağılayıcı ve horlayıcı olmak’tan) Kendini küçümseyerek ve hor görerek göstermek, kendini aşağı kabul etmek, utanca, aşağılanmaya katlanmak: Eğer izzet istiyorsan, hayallerini küçümseyerek dök / Değer istiyorsan gevher-i şehvâr örneği (Fitnat Hanım).
Dini temayül nedir?
Din İşleri Yüksek Kurulu Teyemmüm, suyun bulunmaması veya mevcut suyu kullanma imkânının bulunmaması durumunda yıkanma veya necaset gibi kanuni kirlilikleri gidermek için ellerin temiz toprak veya benzeri bir şeye sürülmesiyle yüzün ve iki kolun meshedilmesiyle yapılan kanuni temizlik anlamına gelir.
Temayüz ne demek TDK?
Başkalarından üstün olmak, göze çarpmak, seçkin olmak.
Temayül ne demek bulmaca?
Eğilim: Yana doğru eğilme, eğilme.
Taamül ne demek?
Sözlükte “bir yükü sırtında taşımak; bir kimsenin zor durumlara tahammül edebilme gücü” anlamına gelen tahammül kelimesi, bir hadis terimi olarak “bir hocanın râvisini dinlemek, yazmak vb.” anlamlarında kullanılır. “Kendisine emanet edilen hadisleri hiçbir değişiklik (düzeltme veya tahrif) yapmadan talebelerine iletmesi” anlamına gelir.
Mütala ne demek TDK?
Mutalaa kelimesinin Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ndeki ikinci anlamı ise; “Bir konu üzerinde ayrıntılı düşünceden ortaya çıkan görüş veya yorum”dur.
Mütedahil ne demek Osmanlıca?
Birbirini kovalayan, iç içe geçen, iç içe geçen, iç içe geçen.
Mütehassıs Osmanlıca ne demek?
“Mutehassis” kelimesi Arapça kökenlidir ve Türkçeye Arapçadan gelmiştir. “تَحَسَّسَ” (tehassesa) fiilinden türemiştir ve “hissetmek, hissetmek” anlamında kullanılır. Anlamı: “Uzman”ın, duygularını kolayca hisseden ve bunların kendisini yoğun bir şekilde etkilemesine izin veren duygusal olarak etkilenen kişi anlamına geldiği anlaşılmaktadır.
Münkat ne demek Osmanlıca?
Aralıklı ve bitmek üzere. Aralarında hiçbir bağ yoktur, ayrıdırlar. Herkesten ayrılıp bir kişiyle kalmak.
Teemmül Osmanlıca ne demek?
(ﺗﺄﻣّﻞ) i. (ar. amel, “ümit” kökünden gelir). İyi düşünün: Cenap Şahâbeddin’in ne kadar haklı olduğunu düşünmek gerekir.
Zelal ne demek Osmanlıca?
Kız ismi; berrak, duru, saf su ve şeffaf anlamına gelmektedir.
Zıll Osmanlıca ne demek?
(ﻇﻠﻴﻞ) sıf. (Ar. ẓalіl, ẓalāle “gölgeli olmak” kelimesinden) Gölgeli: “Zıll-i zalil: çok koyu gölge.”
Mütemadiyen Türkçe mi?
Arapça kökenli ve Türkçe’de sıkça kullanılan kelimelerden biridir. Türk Dil Kurumu’nun bakış açısına göre anlamı “kesintisiz ve sürekli” olarak ifade edilmektedir.
Taamül ne demek?
Sözlükte “bir yükü sırtında taşımak; bir kimsenin zor durumlara tahammül edebilme gücü” anlamına gelen tahammül kelimesi, bir hadis terimi olarak “bir hocanın râvisini dinlemek, yazmak vb.” anlamlarında kullanılır. “Kendisine emanet edilen hadisleri hiçbir değişiklik (düzeltme veya tahrif) yapmadan talebelerine iletmesi” anlamına gelir.
Müstehal ne demek?
İslam’da, yapıldığında sevap sayılan, yapılmadığında ise günah olmayan fiilleri ifade eder.
Müteaffin anlamı nedir?
(ﻣﺘﻌﻔّﻦ) sıfat (Ar. te’affun mute’affin “kokuşmuş” kelimesinden), çürümüş, bozulmuş, kötü kokular yayan: Ve rüzgar, hayatınıza zararlı olan kötü havayı iletir ve böylece dağıtır (Ahmet A. Konuk).