Arama kararına kim karar verir?
1) Sulh Ceza Hâkimi; Adli arama konusunda karar verme yetkisi genellikle ceza hâkimine aittir. 2) Cumhuriyet Savcılığı: Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcıları adli arama kararı verebilir.
Arama ve el koyma kararını kim verir?
Hakim, müsadere kararı verebilir; ancak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının talimatı üzerine, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hâllerde ise başkomiserin yazılı emriyle müsadere kararı verilebilir.
Daimi arama bürosu nedir?
Bilindiği üzere “Sürekli Arama Kararı” soruşturma süresince failin tespit edilemediği, yani failin kim olduğu bilinmeyen durumlarda başvurulan bir soruşturma yöntemidir.
Arama kararı nasıl çıkar?
Bir karar talep etmek için kolluk kuvvetleri öncelikle yerel makama belirli bir tehlikenin varlığını kanıtlayan yazılı belgeler sunmalıdır. Ayrıca, başvuruda aramanın yeri ve saati belirtilmelidir. Sivil makam talebi uygun görürse, arama emri için yargıca başvuruda bulunacaktır.
Daimi arama kararı hangi durumlarda verilir?
Soruşturma evrakı kolluk kuvvetleri tarafından Cumhuriyet savcılığına gönderildiğinde, evraka soruşturma numarası verilir. Fiilin Cumhuriyet savcılığı tarafından suç olarak nitelendirilmesine rağmen, fiili işlediğinden şüphelenilen kişilerin tespit edilememesi halinde, ilgili Cumhuriyet savcılığı tarafından daimi arama kararı verilir.
Arama kararı olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?
Tutuklama kararı e-devlette görünmüyor. Ancak e-devlet şifresi kullanılarak ulaşılan UYAP vatandaş portalına mahkeme dosyaları girilerek sanık hakkında tutuklama kararı verilip verilmediği öğrenilebiliyor.
Arama kararı kaç saat sürer?
Arama sırasında elde edilen ve adli soruşturma ve kovuşturmalarda kullanılabilecek bilgi, istihbarat ve şüpheliler hakkında bu Yönetmeliğin ilgili hükümleri uygulanır. Emniyet Müdürünün kararı, yirmi dört saat içinde yetkili hâkimin onayına sunulur.
Karakol telefona el koyabilir mi?
Ceza Kanununun 134 ve 135 inci maddelerine göre söz konusu bilgisayar veya telefona el konulabilir.
Savcılık hangi durumlarda telefona el koyar?
Madde 127 – (1) Kolluk görevlileri, el koymayı hâkim kararıyla, gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamaması hâlinde ise başkomiserin yazılı emriyle yapabilir. (2) El koyma tutanağına, kolluk görevlisinin açık kimliği yazılır.
Derdest kovuşturma ne demek?
Bekleyen nedir? Hukuki bir terim olarak kullanılan “bekleyen”, hala beklemede olduğu, başka bir deyişle devam ettiği anlamına gelir. Bir davada nihai bir karar verilinceye kadar, o dava beklemede kalır.
Hukuka aykırı arama nedir?
Keyfi ve makul şüphe olmaksızın adli arama emri veya emri verilmesi hukuka aykırıdır. Adli aramanın ilk ve en önemli ön koşulu olan makul şüphe olmaksızın arama kararı veya emri verilmesi, arama için temel bir dayanağın bulunmaması nedeniyle elde edilen delilin hukuka aykırı olması sonucunu doğurur.
Dae kararı ne demektir?
Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar, savcının mahkemeye sunulan olayın kamu adına kovuşturmayı gerektirecek bir yönünün bulunmadığını beyan ettiği karardır.
Avukat bürolarında arama kararını kim verir?
“Hukuk bürolarında arama, ancak mahkeme kararına dayanılarak ve kararda belirtilen olayla ilgili olarak Cumhuriyet savcılığının gözetiminde yapılabilir. Arama sırasında Baro Başkanı veya onu temsil eden avukat hazır bulunur.
Arama el koyma kararına itiraz nereye yapılır?
Öncelikle Sulh Ceza Mahkemesine itiraz edilmesi, karar bozulmaz ise kararın açıklanmasından itibaren 30 gün içinde Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunulması gerekmektedir. Başvuru Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmez ise kararın açıklanmasından itibaren 6 ay içinde AİHM’ye başvuruda bulunulması gerekmektedir.
Arama kararı tebliğ edilir mi?
İlgili karar ayrıca ilgili gerçek veya tüzel kişiye tebliğ edilir. Bu Başlıkta sözü edilen el koyma kararlarının gereklerine aykırı davranılması halinde, Türk Ceza Kanununun ‘Muhafaza Görevini Kötüye Kullanma’ başlıklı 289 uncu maddesinin hükümleri uygulanır.
Arama kararı hakim onayına sunulur mu?
Arama sırasında elde edilen ve adli soruşturma ve kovuşturmalarda kullanılabilecek bilgi, istihbarat ve şüpheliler hakkında bu Yönetmeliğin ilgili hükümleri uygulanır. Emniyet Müdürünün kararı, yirmi dört saat içinde yetkili hâkimin onayına sunulur.
Yakalama kararı çıkarsa ne olur?
Yakalanan kişinin adalet önüne çıkarılıp serbest bırakılmasının zamanı gelmiştir. Hâkim veya mahkemece yakalama emri düzenlenmesinden sonra, soruşturma veya kovuşturma evresinde yakalanan kişi en geç yirmi dört saat içinde yetkili hâkim veya mahkeme önüne çıkarılır. (CMK m.
Ara karar verildikten sonra ne olur?
Ara karar verildikten sonra ne olur? Mahkeme, tarafların maddi hukukta haklı olup olmadığına karar verir. Yargılamayı sonlandırmayan, aksine yargılamanın devam etmesine izin veren kararlar ara kararlardır. Ara kararlardan sonra, hakim davayı dinlemeye devam eder.
Yakalama kararı ev arama yetkisi verir mi?
Kural olarak arama kararı olmadan arama yapılamaz; ancak istisnai durumlarda, kişinin hakkında yakalama kararı olduğu biliniyorsa, arama kararı aranmadan da evi ve işyeri aranabilir.