Mentor nedir ne iş yapar?
Mentor, daha az deneyimli veya daha ileri düzeydeki bir bireye danışman veya koçluk yapan, daha deneyimli bir bakış açısından uzmanlık ve bilgi sağlayan kişidir. İlişkinin özü, danışana tavsiyede bulunmak, onu desteklemek ve ona rehberlik etmektir.
Mentor nasıl olunur?
Mentorluk hizmeti verebilmek için belirli bir eğitim almak gerekir. Mentorluk eğitimi profesyonel eğitim merkezlerinde verilmelidir. Bu eğitimler size bir mentorun sahip olması gereken nitelikler ve bir mentorun ne yapması gerektiği konusunda bilgi verecektir.
Mentor öğrenci ne demek?
Mentor öğretmen, gözetimi altındaki öğrencinin akademik ve sosyal-duygusal gelişimini izler ve danışmanlık birimiyle yakın bir şekilde çalışır. Mentorluk sisteminin amacı, öğrencinin ilgi ve ihtiyaçlarına mümkün olan en iyi şekilde yanıt vermektir.
Mentorluk alan kişiye ne denir?
“Mentee” kelimesi İngilizce bir terimdir ve bir mentorluk ilişkisinde destek alan kişiyi ifade eder. Mentee, mentorun rehberlik, destek ve tavsiye sunduğu kişidir.
Kimler mentor olabilir?
En az 5 yıllık iş deneyiminiz, STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanında lisans dereceniz varsa ve çalıştığınız şirkette STEM alanlarında çalışıyorsanız; bize mentor olabilirsiniz.
Mentor ne mezunu?
Kimler Başvurabilir? Mentor: Marmara Üniversitesi mezunu veya Marmara Üniversitesi akademisyeni olup en az 5 yıllık mesleki deneyime sahip olanlar.
Mentor kimlere denir?
Mentor, kendisinden daha az deneyimli ve belirli bir uzmanlık düzeyine sahip kişilere bilgi, mesleki ve yaşam deneyimlerini aktaran ve onlara rehberlik eden kişidir.
Mentor ile ne konuşulur?
Öncelikle mentorunuzu tanımaya odaklanabilirsiniz. Mentor ve danışanın kariyer geçmişleri, deneyimleri, becerileri ve ilgi alanları hakkında bilgi paylaşarak birbirinizi daha iyi tanıyın. Mentorunuzla bu tür konular hakkında konuşmak çok uzak ve görev odaklı görünebilir.
Hangi konularda mentorluk alınır?
Bu nedenle, mentorun zamanına, kaynaklarına ve deneyimine ve mentorluk alan kişinin ihtiyaçlarına saygı gösterilmelidir. Bir mentorluk ilişkisi farklı konuları kapsayabilir. Bunlardan bazıları kariyer geliştirme, terfi, yönetim, ağ kurma ve iş-yaşam dengesidir. Ayrıca, çeşitli mentorluk modelleri ve kavramları vardır.
Mentor öğretmen ne yapar?
Mentor öğretmen, öğrenci ve velisiyle belirli aralıklarla ayrı ayrı görüşür, görüşme sonuçlarını rapor eder ve rehberlik öğretmeniyle paylaşır. Sınav okullarında mentor öğretmenler, öğrencinin akademik sürecine destek olmak için TÖDEV, sınav, test, ödev kağıtları ve başvuru sonuçlarını inceler.
Mentor ne demek eş anlamlısı?
önder, danışman; akıl hocası, rehber.
Mentor ismi nereden gelir?
Mentor kelimesi Yunan mitolojisinden gelir. Buna göre; Truva Savaşı sırasında, İthika kralı Odysseus, ordusunun başına karısı Penelope ve oğlu Telemakhos’u bırakır. Kral, Telemakhos’u Mentor adında bir koruyucunun bakımına verir, onun görevi onu korumak ve ona rehberlik etmektir.
İyi bir mentor nasıl olmalı?
Sizi başarıya götürecek akıl hocası aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır: Akıl hocası deneyimli ve kendini kanıtlamıştır. … Akıl hocası tarafsız fikirler ve yeni bakış açıları getirir. … Bir akıl hocası motivasyon ve üretkenlik kaynağıdır. … Bir akıl hocası kendi başınıza ulaşılması zor olan insanları erişilebilir kılar. … Bir akıl hocası sadık bir müttefiktir.Daha fazla makale…•3 Aralık 2015
Koçluk mu mentorluk mu?
Koç ve mentor arasındaki temel fark, bir koçun belirli bir beceriyi geliştirmenize veya belirli bir sonuca ulaşmanıza yardımcı olması, bir mentorun ise birçok alanda gelişmenize yardımcı olmasıdır. Bu nedenle, koçluk kısa vadeli bir süreçken, mentorluk uzun vadeli bir süreçtir.
Mentorluk türleri nelerdir?
En yaygın mentorluk biçimleri arasında ortak çalışma, tersine mentorluk ve grup mentorluğu yer alır. Ortak çalışma, danışan ve mentorun benzer görevler üzerinde çalıştığı geleneksel bir modeldir. Bu tür mentorluk genellikle kariyer ilerlemesi için kapsamlı rehberlik sağlar.
Hangi konularda mentorluk alınır?
Bu nedenle, mentorun zamanına, kaynaklarına ve deneyimine ve mentorluk alan kişinin ihtiyaçlarına saygı gösterilmelidir. Bir mentorluk ilişkisi farklı konuları kapsayabilir. Bunlardan bazıları kariyer geliştirme, terfi, yönetim, ağ kurma ve iş-yaşam dengesidir. Ayrıca, çeşitli mentorluk modelleri ve kavramları vardır.
Mentorluk sistemi nedir?
Sınav okullarındaki mentorluk sistemi, mentor ve danışan öğrenci arasında kişisel, akademik ve duygusal bir ortaklık kurma sürecine dayanır. Öğrencinin gelişimi, motivasyonu ve derslere katılımı izlenir. Öğretmenleri, ailesi ve arkadaşlarıyla olan ilişkilerine ve sosyal hayatına katkı sağlanır.
Mentorluk neden alınır?
Mentorluk kavramı çok eski bir kökene sahiptir; daha deneyimli ve bilgili bir kişinin daha az deneyimli bir kişiye verdiği bir rehberlik türüdür. Mentor; kişiye rehberlik eder ve onun kişisel ve mesleki gelişimine katkıda bulunmasına yardımcı olur.
Mentor desteği nasıl alınır?
Başvurular online olarak yapılır. Ön inceleme aşamasında program başvurusunda verilen bilgiler kontrol edilir. Değerlendirme sadece sistem tarafından iletilen bilgiler esas alınarak yapılır. Desteklenecek öğrencilerin seçimi GYK’nın önerisi ve Rektör’ün onayı ile yapılır.