Sarsar ne anlama gelir?
soğuk rüzgar, fırtına, kasırga.
Serâir ne demek Osmanlıca?
(ﺳﺮﺍﺋﺮ) i. (Ar. serire, serāir’in çoğulu) Gizli ve saklı olan şeyler, sırlar: Kalem serâir-i haliden âgehtir (Muallim Nâci).
Rüesa ne demek Osmanlıca?
Kubbealtı Sözlüğü (ﺭﯘﺳﺎﺀ) i. (Ar. re’īs, ru’esā”nin çoğul hali) reisler, başkanlar: Kırım Savaşı sırasında ordularımız iyi örgütlenmişti ve liderlerimiz askeri eğitimden geçmişlerdi (Nâmık Kemal).
Şiran ne demek Osmanlıca?
Şiran ismi esasen ilçenin kapsadığı bölgenin ismidir. Bizans kaynaklarında bu bölge 9. yüzyıldan beri Khêriana ve (çoğul genitif) Khêrianôn olarak anılmaktadır. 16. ve 17. yüzyıla ait belgelerde “Şiryan” olarak geçmektedir. Şiryan ismi zamanla Türkçeye Şiran olarak uyarlanmıştır.
Suhur ne anlama gelir?
İslam dininin inançlarına göre sahur, özellikle Ramazan ve diğer aylarda, İslam’ın bir ibadeti olan oruç tutmanın başlangıcından, imsak vaktinden önce, Müslümanların sabahın erken saatlerinde yedikleri son sünnet öğündür.
Sarya ne anlama gelir?
Sarya ismi Kürtçe kız isimleri arasında yer almaktadır. Sarya isminin anlamı sel gibi akan ok, kadın binici, gece gelen bulut, gece seyahat eden kişi, gece yağan yağmur, cesur, dindar kadın, yiğit kadın, korkusuz kadın, hanımefendi, hanımefendi olarak bilinmektedir.
Surre ne demek Osmanlıca?
Surre kelimesi, “kese” (Kahraman 2008: 15), “içinde para ve dinar bulunan kese (Güler 2011: 199)” (Uzunçarşılı 2013: 13, 35) veya “kese” (T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü-Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığı 2010: III) anlamlarına gelmektedir.
Sevahid ne demek Osmanlıca?
“Görmeyen” anlamına gelen hadis teriminden daha geneldir.
Şâdân ne demek Osmanlıca?
Şadan, Osmanlıca kökenli bir kelime olup neşeli, neşeli anlamına gelmektedir.
Şira ne demek Osmanlıca?
Şira kelimesi “satışa sunmak”, “satmak”, “sunmak” anlamına gelir. Diğer anlamı yelken olan kelime bazı kaynaklarda Şi’ra olarak geçer. Astronomide kullanılan bir terim olan Şi’ra, iki yıldızın adıdır.
Erzani ne demek Osmanlıca?
(ﺍﺭﺯﺍﻧﻰ) sıfat. (Farsça erzān lâyık ve erzānî ile ilgi eki -і ile) Layık, layık, uygun: Ol melik İskender-i sânî-durur / İşbu tuhfe ana erzânî-durur (Ahmedî). Feyzî-i sübhânî / Erzânî olsa bile / Köle olduğun günleri hatırla / Ah, alışanlar (Fethî).
Eski Türkçede ruh hali ne demek?
Ruh – Türk ve Altay halk inançlarında ruh. Tın (Dın, Din, Çın, Çin) olarak da adlandırılır. İnsan varoluşunun maddi olmayan ve nesnel olmayan kısmı. Soyut varlık.
Serace ne demek Osmanlıca?
(ﺳﺮﺍﭼﻪ) i. (Farsça serā ‘saray’ ve serā-çe ile küçültme eki -çe) Küçük saray, küçük konak, saray: ‘Serâçe-i hâk: mec.
Seyyid Osmanlıca ne demek?
Seyyid kelimesi genetik anlamıyla Fatıma ve Ali’nin soyundan gelen insanları ifade eder. Ayrıca Şii kelimesi Ali’yi siyasi savaşlarda veya İslami bir mezhep olarak destekleyenler için kullanılır ve Seyyid ve Şerif kelimeleri Ali’nin soyundan gelenler için kullanılır.
Sulus ne demek Osmanlıca?
Sülüs (Arapça: ثلث, “bir-üç”), Arap alfabesi veya Hicri IV ile yazılmış bir tür süslü yazıdır. 19. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan, Nasih’e benzer bir kalın yazı türünün adı olarak tanımlanır.
Sarsuk kelimesi ne anlama gelir?
Ne yaptığını bilmeyen, kafası karışık veya aptal anlamına gelen yerel bir sıfat. Kullanılması en eğlenceli kelimelerden biri. Bence çoğu zaman “aptal” yerine “idiot” demek daha samimi ve dürüsttür. Orta Karadeniz bölgesinde kullanılan yerel bir kelimedir. Aptalca veya budalaca şeyler yapan insanlar için kullanılır.
Sarsak insan ne demek?
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü’ne göre ise şu anlamlara gelmektedir: 1. Aptal, budala, bakımsız. 2. İdrarını tutamayan, sürekli idrar kokan kişi.
Şari ne anlama gelir?
Şeriat, hüküm veren kişi anlamına gelir. İslam hukukunda dindar olarak adlandırılan kişiler, kanun yapma, değiştirme ve yürürlükten kaldırma yetkisine sahiptir. Şeriat, kuralları belirlemede üç farklı kaynağa başvurur. Bunlardan ilki, Kuran-ı Kerim’dir.